"Bu sayfada yer alan haritada, kılavuzda, takvimde, logo ve sloganda yer alan görsellerin tüm hakları T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına (BAKA) aittir. Bu görseller TR61 Bölgesinde (Antalya, Burdur, Isparta) yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile merkez adresi bölgemizde yer alan firmalar tarafından kullanılabilir. Kapsamdaki firmalar tarafından söz konusu görsellerin ticari amaçlı kullanımları için BAKA'dan ayrıca izin alınması gerekmemekte olup işbu devir beyanı kapsamında yer almayan firmaların, kurum ve kuruluşların izinsiz kullanımı 5846 sayılı Kanun uyarınca yaptırımlara tabidir."
Ajansımız, tıbbi ve aromatik bitkiler sektöründe yer alan tüm paydaşlar ile birlikte sektörün sağlıklı gelişimini, daha verimli, kaliteli, çevreci ve rekabetçi olmasını; katma değerli üretimin teşvikini; bölgesel kalkınmayı ve kırsalda yaşayanların gelir düzeyinin artırılmasını hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşabilmek için katılımcı bir yaklaşımla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine; bölgenin tıbbi ve aromatik bitkiler sektöründe sahip olduğu potansiyeli katma değerli ürünlere dönüştürecek ar-ge ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesine odaklanılacaktır.
Tıbbi ve aromatik bitkiler, fonksiyonel gıda, baharat, tıbbi çay, aromatik çay, koku ve tat (aroma), ilaç, kozmetik, boya, nektar bitkisi, süs bitkisi, hayvancılık, biyopestisit, aromaterapi, mezoterapi, fitoterapi, over the counter (OTC- tezgah üstü reçetesiz satılan ilaçlar), bitkisel preperat gibi birçok farklı amaçla kullanılmakta ve talep her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde, bazı türler doğrudan doğadan toplanırken bazıları ise kültüre alınarak yetiştirilmektedir. En çok kültürü yapılarak üretilen ve ticareti yapılan 10 tıbbi ve aromatik bitkinin üretim alanı 860.000 dekar alana ulaşmıştır. Kırmızıbiber, sarımsak, kimyon, keçiboynuzu, defne, kekik, gül, anason, rezene, nane, şerbetçiotu, lavanta, oğulotu (melisa), buy (çemen otu), çörek otu, adaçayı, kişniş, biberiye, meyan kökü, ıhlamur gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini gerçekleştiren ülkemiz, kekik, defne, kimyon, anason, gül gibi bitkilerin dış ticaretinde önemli bir pazara sahiptir. Defne, meyankökü, kuşburnu, salep, kapari, kantaron, papatya, yılbaşı çiçeği, civanperçemi ise doğadan en fazla toplanan tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer almaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ve bunların işlenmesi sonucunda elde edilen birincil ürünlerin (uçucu yağ, hidrosol, konkret vb.) dünya genelinde birçok ülkeye ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Bölgemiz, sahip olduğu endemik türlerden gerek doğada yetişen gerekse de kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Hem zirai üretim hem de işleme teknikleri açısından bölgemiz kadim bir bilgi birikimine ve tecrübeye de sahiptir.
Antalya, Burdur ve Isparta tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinde Ülkemizin en yüksek potansiyeline sahip illeri arasında yer almaktadır.
Gül (yağlık), lavanta, adaçayı, rezene, anason, çörek otu, keçiboynuzu, haşhaş, ısırgan otu, melisa, kişniş, sarımsak, kekik, biberiye gibi türler bölgedeki çiftçilerimiz tarafından üretilirken; Sütçüler kekiği (origanum minutiflorum), defne (laurus nobilis), beyaz kekik (origanum majorana), anadolu adaçayı (salvia fruticosa, salvia triloba), dağ çayları (sideritis congesta, sideritis stricta), andız (juniperus drupacea), kapari, ıhlamur, laden ve daha birçok tür doğadan köylümüz tarafından toplanmakta ve tüccarlara satılarak gelir elde edilmektedir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, hazırlamış olduğu destek programları ile bölgede tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün geliştirilmesine yönelik projeleri desteklemiştir.
Bu destek programları kapsamında gerek kamu kurumları, mahalli idareler, üniversiteler, araştırma enstitüleri gerekse de özel sektörün 15 projesi Ajansımız tarafından desteklenmiştir.
Aromatik bitkiler ve uçucu yağlar sektörünün sorunlarını masaya yatırmak ve bu sorunlara çözüm önerileri üretebilmek amacıyla Türkiye’nin farklı illerinden üniversite, kamu kurumu ve özel sektör temsilcileri, STK’lar, ticaret odaları yetkililerini bir araya getirdiğimiz Isparta Aromatik Bitkiler Çalıştayı ve Eğirdir Parfüm Bitkileri Çalıştayını organize ettik.
Bölgemizdeki kamu ve özel sektör paydaşlarından oluşan heyetlerle lavanta üretiminde ve ekoturizminde önemli bir konumda olan Fransa’nın Provence bölgesine; gül yetiştiriciliği ve gül festivali ile öne çıkan Bulgaristan’ın Kazanlık bölgesine iyi uygulama örneklerinin yerinde görülmesi amacıyla teknik geziler düzenledik.
Ürettikleri ürünleri tanıtabilmeleri, yeni pazarlara bu ürünleri sunabilmeleri için bölgemizdeki yetiştiricileri, sanayicileri, kadın kooperatiflerini gerek bölgemizde gerekse de bölgemiz dışında düzenlenen YÖREX, Interfresh, Hestourex, EMITT, Travel Turkey vb. fuarlara götürdük.
Süleyman Demirel Üniversitesi ile yürüttüğümüz Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı başlıklı güdümlü proje kapsamında, farklı test ve analizleri yapabilecek bir laboratuvar, tam otomasyonlu arge ve fide üretim serası, pilot tip distilasyon ve ekstraksiyon sistemi bölgemize kazandırıldı. Kurulan merkez, sadece bölgemizdeki üreticilerimize değil ülkemizdeki kozmetik, kimya ve gıda takviyesi sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların ürünlerine yönelik test ve analiz hizmetleri sunmaya başladı.
Tefenni’de Göller Yöresinin Sarı Gelini Tefenni Rezenesi ile Genç-İşsiz Kadın İstihdamı projesini Tefenni Belediyesi ile yürütüyoruz. Rezene üretiminde ilk sırada yer alan Tefenni ilçesinde rezenenin işlenerek daha katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, rezeneden elde edilen ekonomik kazancın artırılarak ilçedeki dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik kalkınmalarına destek oluyoruz.
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi için Isparta Senirkent Garip Köyü ve Tefenni ilçesinde projeleri destekledik. Bölgemize tarım işçisi olarak doğu illerimizden mevsimlik göç yaşanmakta. Bu mevsimlik tarım işçileri gayri sıhhi ortamlarda, derme çatma çadırlarda, en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekmekteydiler. Mayıs ayında gül çiçeği hasatı ile başlayan ekim ayında elma hasadına kadar devam eden bu süreçte, özellikle yaşadığımız pandemi ortamında bu insanların, insana yaraşır bir şekilde konaklamaları, wc, duş, çamaşırhane, mutfak gibi ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılayabilmeleri için Isparta ve Burdur illerimizde bu iki projeyi hayata geçirdik. Böylece, hem yetiştirilen ürünler tarlada kalmadı, hem de salgın ortamında hijyen koşulları sağlanarak ürünler hasat edilmiş oldu.
Isparta’da TAB ve Süs Bitkilerinin Çeşitliliğinin Arttırılması ve Bölge Tarımına Kazandırılması ile İstihdamın Arttırılması projesini Isparta Belediyesi ile yürütüyoruz. Projede 52.000 m2’lik alanda bölge koşullarına uygun türlerin kitlesel olarak çoğaltılmasının sağlanması, sanayinin hammadde olarak kullanacağı farklı bitki türlerinin üretime kazandırılmasını hedefliyoruz. Böylece; kırsalda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyen dezavantajlı gruplara eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlayacak, tıbbi aromatik bitkiler ve yetiştiriciliği konularında öğrencilere staj ve araştırma yapma imkanı sunacak, yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerin teşhiri ve tanıtımının yapılacağı bir tematik park oluşturacağız.
Bölgemizdeki tıbbi ve aromatik bitki türlerinin daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Dayalı Üretimin Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başladı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Dayalı Üretimin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ile :
Program kapsamında,
TR61 Bölgesinde (Antalya, Burdur, Isparta) Yetiştirilen Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitki Türleri ve Üretim Miktarları (TÜİK 2021)
Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve işlenmesi faaliyetlerinde teknik uzmanlık gerektiren alanlarda fizibilite raporları hazırlanmasını planlıyoruz. İlk etapta, gül, lavanta, adaçayı, nane ve rezene bitkilerine ait fizibilite raporlarını hazırladık. Bundan sonraki süreçte de yaklaşık 15 - 20 bitkiye ait raporların hazırlanarak yatırımcıların kullanımına sunulmasını hedeflemekteyiz.
Tıbbi ve aromatik bitkiler ve ürünlerinin tamamlayıcı tıp, sağlık turizmi, aromaterapi, fitoterapi uygulamalarında kullanımının artırılmasına yönelik ar-ge ve fizibilite çalışmaları yapacağız.
Tıbbi ve aromatik bitkiler ve ürünlerinin tamamlayıcı tıp, sağlık turizmi, aromaterapi, fitoterapi uygulamalarında kullanımının artırılmasına yönelik ar-ge ve fizibilite çalışmaları yapacağız.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinden, toplanmasından nihai ürünlerin üretimine kadar yerel paydaşlara ve üreticilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz.
Tıbbi ve aromatik bitkiler ve bu bitkilerden elde edilen ürünler özelinde hedef pazarlarda ve ülkemizde gerçekleştirilecek fuarlara paydaşlarımızla katılım sağlıyoruz.
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara etkin çözümler sunabilecek akıllı uygulamaların sahada kullanımının yaygınlaştırılması ile sektörün sağlıklı gelişimine, daha verimli, kaliteli, çevreci ve rekabetçi olmasına katkı sağlayacak projeler geliştiriyoruz.