KAPAT
MENÜ KAPAT X
T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Çünür Mah. 102. Cadde Ekonomi Kampüsü
A2 Blok No:185-B 32200 ISPARTA
+90 (246) 224 3737
+90 (246) 224 3949
info@baka.gov.tr
batiakdenizkalkinmaajansi@hs01.kep.tr

Lavanta Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporumuz Yayımlandı

Lavantanın dünya üzerinde Kuzey Afrika’dan Batı Arabistan’a kadar Akdeniz havzasını da içine alan bir yayılım alanı bulunmaktadır. Lavantadan elde edilen ürünler günümüzde parfümeri, gıda, kozmetik, sağlık, aroma¬terapi, peyzaj gibi pek çok alanda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dünyada lavanta ile ilgili iki önemli türün (lavandin ve lavender) tarımı yapılmaktadır. Dünya lavanta üretim alanlarının %80’ini lavandin, %20 ’sini ise lavender oluşturmaktadır. Fransa ve Bulgaristan dünya lavanta üretim alanlarının üçte ikisine hâkim olup bunun yanında Çin, Rusya, bazı Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri de lavanta tarımında ve ticaretinde söz sahibi ülkelerdir. Dünyada lavanta yağı ticaret hacminin 2020 yılı için yaklaşık 38 milyon Amerikan Doları olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde son 5 yıla kadar sınırlı alanlarda yetiştirilen lavantanın 2019 yılı istatistiki verilerine göre üretim alanı 23 ile yayılmış durumdadır ve toplam 11.903 da alanda 1.462 ton lavanta çiçeği üretilmiştir. Isparta, Afyonkarahisar, Burdur ve Denizli illeri lavanta üretiminin en yoğun yapıldığı illerdir. Ülkemizde 2015 yılına kadar lavandin çeşitlerinin (süper) tarımı yapılırken, günümüzde lavender çeşitlerinin tarımına başlanmıştır. Lavanta olumsuz toprak koşullarında bile verim verebilen ve hastalık ve zararlı faktörü neredeyse minimum düzeyde olan ve tarımsal anlamda az emek isteyen bir bitkidir. Son yıllarda lavanta tomurcuğu ve lavanta yağına olan ilgi nedeniyle birçok üretici tarafından tercih sebebi haline gelmiştir.

Bir lavanta tarlasından yaklaşık 12-15 yıl ekonomik verim alınabilir, bu yıllardan sonra yaşlanan bahçeler sökülerek yeniden tesis edilebilir. Lavanta tarımında çiçeklenme bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle temmuz ayı içerisinde çiçekler açmaya başlamakta ve hasat sezonu ağustos ayının ikinci haftasına kadar sürebilmektedir. Bu dönemde çoğunluğu orakla veya motorlu testerelerle yapılan hasattan sonra çiçekler taze olarak uçucu yağ üretiminde ya da kurutularak kuru çiçek sektöründe değerlendirilmektedir.

Lavanta tarımının yoğun olarak yapıldığı Göller Bölgesinde son 40 yıldır lavanta ticarete konu olmuş ve bu süreçte önemli bir kültür, tarımsal bir kazanç ve mevcut gül yağı endüstrisine ek bir getiri sağlamıştır. Bölgede küçük, orta ve büyük ölçekli lavanta yağı üreten firmalar bulunmaktadır. Diğer taraftan bölgeye her yıl gül ekoturizmi ile birlikte yaklaşık 500-750 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gelmekte ve bölge ekonomisine can vermektedir.

Ajansımız tarafından hazırlanan bu fizibilite raporunda lavanta tarımı ve endüstrisinin etkin ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli ön çalışmaların ortaya koyulması, yatırımcıların ve yatırımın doğru şekilde yönlendirilmesi, katma değeri yüksek lavanta çeşitlerinin tespit edilmesi, tarımsal ve endüstriyel üretim süreçlerinde çiftçi ve sanayicilere yönelik yol gösterici bilgiler paylaşılması amaçlanmıştır.

Rapora ulaşmak için;

https://baka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/lavanta-tarimi-ve-endustrisi.pdf