KAPAT
MENÜ KAPAT X
T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Çünür Mah. 102. Cadde Ekonomi Kampüsü
A2 Blok No:185-B 32200 ISPARTA
+90 (246) 224 3737
info@baka.gov.tr
batiakdenizkalkinmaajansi@hs01.kep.tr

Duyu Park Projesinde İmzalar Atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan “Duyu Park” projesi için Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen törende imzalar atıldı.

Her Atmış Sekiz Çocuktan Birinde Otizm Spektrum Bozukluğu Görüldüğü Tahmin Ediliyor

Otizm ve down sendromlu bireylerin tedavisinde kullanılan önemli bir terapi yöntemi Duyu Bütünleme Terapisidir. Bu terapi, otizmli ve down sendromlu bireylerin duyu deneyimlerine anlamlı ve amaca yönelik cevaplar oluşturabilmesi için uygulanıyor. Terapide öncelikli amaç, öğrenmenin gerçekleşebilmesi için anlamlı aktivite ile beyni geliştirerek duyusal motor gelişimi sağlaması. Günümüzde her 68 çocuktan 1’inde otizm spektrum bozukluğu görüldüğü tahmin edilmektedir. Antalya ilinde Otizmli ve Down sendromlu bireylere yönelik faaliyet gösteren sınırlı sayıda duyu bütünleme merkezi bulunuyor. Aileler, yüksek terapi seans ücretlerini ödemeye hazır olsalar dahi, merkezlerin sayı ve kapasitesinin düşük olması nedeniyle yer bulmakta ve tedaviye erişimde güçlük yaşanıyor.

Duyu Park Oluşturulacak

Proje ile özel gereksinime sahip bireylerin (otizm spektrum bozukluğu ve down sendromu olan vb.) duyusal, motorik ve sosyal özelliklerinin gelişmesine katkı sağlaması amaçlanıyor. Bu kapsamda özel bireylerin duyusal ve motorik özelliklerini geliştirmelerine yönelik Duyu Parkı oluşturulacak. Park içerisinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün görevlendireceği özel eğitim kursu almış antrenör ve Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile görevlendirilecek eğitmenlerin eşliğinde çeşitli etkinlik programları (engelsiz kamp, engelsiz festival vb.) özel gereksinimli bireylerin günübirlik kullanımına sunulması düşünülüyor.

Bölge STK’ları Devrede

Antalya'da engellilere yönelik STK'lar (Antalya Otizm Spor Kulubü Derneği, Antalya Down Sendromlular Engelliler Derneği, Antalya Otistik Bireyler Spor Kulubü Derneği), Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda yer alan özel alt sınıflar, Milli Eğitim'e bağlı olarak çalışan özel eğitim okulları ve Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı birimler ile gerçekleştirilecek protokoller kapsamında özel bireylerin parka yönlendirilmesi sağlanacak.