Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2023 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Göller Bölgesi Teknokentin yararlanıcısı olduğu “Göller Bölgesi Teknokent Bünyesinde Faaliyet Gösteren Prototip Sahibi Girişimci Firmalara Ürün Ticarileştirme Danışmanlığı” projesi ile Teknokentte faaliyet gösteren prototip sahibi 6 girişimci firmaya ürünlerini ticarileştirilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla 18 gün süren 108 saatlik danışmanlık hizmeti verildi.
Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın tarafından her bir firmaya 3 gün süreyle günde 6 saatten toplam 18 saat birebir verilen danışmanlık hizmeti ile ticarileştirme kavramının ana bileşenleri olan satış ve pazarlama kavramlarının irdelenmesi, ürünlerin ekonomik değere dönüştürülmesi süreçlerinin benimsenmesi ve hedef pazar farkındalığının artırılması strateji belirleme yetkinliğinin kazandırılması sağlandı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Transfer A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Kuram projeye dair; “Bölgede teknoloji seviyesi yüksek start-up firmalarının ve bu ekosistemin oluşmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. BAKA tarafından desteklenmiş olan Göller Bölgesinde Önkuluçka ve Kuluçka Alt Yapısının Geliştirilmesi ve İyileştirilmesi projesi ile kurulan ön kuluçka merkezindeki firmaları iş fikri aşamasından alıp öncelikle onlarla iş fikri doğrulama çalışması yürütüyoruz. BİGG programına katılmaya uygun olanları da yine ön kuluçka merkezinde değerlendiriyoruz. Girişimciler burada iş fikirlerini hem ekonomik hem de teknolojik olarak doğrulama imkanı buluyor. Ön kuluçka merkezinde yer alan firmaların çoğu mühendislik kökenli firmalar ancak ticari hayata yeni giriş yapıyorlar. Bu noktada firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde hedef kitle analizi, pazarlama planları hususunda taleplerin olduğunu gördük. Bu bağlamda proje kapsamında prototipi olan firmalara bir ürün ticarileştirme birebir danışmanlığı vermenin önemli olacağını düşündük. Altını çiziyorum bu bir eğitim değildi, birebir danışmanlıktı. Özenle seçilen bu altı firmanın 5 tanesi Tübitak BİGG kapsamında bir tanesi de KOSGEB ARGE derstekleri kapsamında desteklenen firmalardan. Her bir firma için 3 gün olmak üzere bir danışmanlık süreci gerçekleştirdi. Eğitmenimiz Hakan Akın’ın önderliğinde her bir firma için ürün bazlı satış, pazarlama konularında firmaya bilgi yüklemesi gerçekleştirdi. Ürünün nasıl satılacağı, fiyat politikasının nasıl olması gerektiği, pazarlama stratejisinin nasıl olması gerektiği hedef Pazar tespitlerinin nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatıldı. Bu eğitim öncesinde ürünlerini satma noktasında zorluk çeken firmalarımız şu an ürünlerini yurtdışında pazarlayabilecek kapasiteye geldiler.” ifadelerini kullandı.
Projenin özellikle teknoloji temelli üretim yapan Isparta firmalarının ihracat potansiyeline katkı sunacağı öngörülüyor.