Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonu ile hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2024 Yılı Anadoludakiler-Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan Anadolu’dakiler Çarşısı: Isparta Zanaat ve Kooperatif Ürünleri Deneyim Merkezi Projesi için Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler arasında Prof. Dr. Turhan Yazgan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi'nde imzalar atıldı.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen projeyle Isparta Belediyesi, Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi ek binasında zanaatkarlar ve kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin tanıtımını yapabilmeleri ve satışlarını gerçekleştirebilmesi sağlanacak. Böylelikle Isparta'nın geleneksel zanaatlarını ve kooperatif ürünlerini tanıtarak yerel ekonominin desteklenmesi ve turizmin canlandırılması hedefleniyor. Proje kapsamında zanaat atölyeleri ile halı, ahşap, deri, keçe işleme ve mozaik tablo yapımı gibi geleneksel üretim teknikleri yaşatılacak.
İmza töreninde konuşan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Isparta Belediyesi ile turizm alanında farklı konseptteki projelerden birisinin daha sözleşmesini imzaladıklarını söyledi. Güler, “Bu merkezle birlikte halıcılığın, bizden sonraki nesillere aktarılması ve katma değerli ürün haline getirilmesi için bir proje hazırlamıştık. Bu projemizde halen ürünler üretiliyor. Yeni projemizle konsepti geliştirmiş olacağız. Buraya gelen bireyler orayı ziyaret ederek, zanaatları ve bu sanatları deneyimleyecek bir atölyeyle karşılaşacaklar. Belediye başkanımıza ve belediyemize çok teşekkür ederek, projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, farklı projeler üreterek Isparta’ya katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Turhan Yazgan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi’nde BAKA’dan aldıkları destekle halı tezgahları kurduklarına değinen Başkan Başdeğirmen, “30 yıl sonra kirkit seslerini Isparta’mız içerisinde tekrar duyurmaya başladık. Bazı köylerimizde de kurduğumuz halı tezgahlarıyla Isparta halısını canlandırmaya çalışıyoruz. Projemize vatandaşlarımız ve şehrimize gelen misafirlerimiz tarafından önemli bir ilgi ve alaka gösterildiğini görüyoruz. Tezgahlarda üretilen halılar yıllar önce Isparta’da üretilen halılarla aynı. Isparta bir Anadolu şehridir. En kadim şehirlerden bir tanesidir. Burada kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimizi yeniden canlandırarak gençlerimize anlatmak istiyoruz. Gülcülük, halıcılık, dericilik, değirmencilik, ayakkabıcılık gibi meslekleri yaparak Isparta bugünlere gelmiş. Bunlara olan ilgi devam ediyor. Maalesef son yıllarda halıcılık gündemden kalktı. Dokunmadığı için bilinmez hale geldi. Buradaki tezgahlara gelen gençlerimiz Isparta’da halının dokunduğunu biliyor. Öncelikle çocuklarımıza geleceği gösterebilmek için geçmişimizi anlatabilmemiz lazım. Anadolu’dakiler Çarşısı: Isparta Zanaat ve Kooperatif Ürünleri Deneyim Merkezi’ projesi de tam da bunu anlatıyor. Geçmişimiz de neler yapmışız, gülü nasıl damıtmışız, halıyı nasıl dokumuşuz, keçecilik nasıl yapılmış, bu meslekler yapılarak bugünlere gelinmiş. Bundan sonra da daha farklı mesleklerle ülkemizi dünyada farklı yerlere getirme gayreti içerisindeyiz” ifadelerinde bulundu.
BAKA ile yaptıkları bir diğer çalışmanın Aya Baniya Kilisesi’ndeki Kokuhane olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “İnşallah kısa zamanda orası da sonuçlanmış olacak. Şehrimizi güzel bir turizm bölgesi haline getiriyoruz. Artık dışarıdan gelen misafirimiz size ‘Isparta’da nereyi gezeceğiz’ diye sorduğunda düşünmüyorsunuz. Son 2-3 yıldır gezilebilecek alanlarımız arttı. Yapmış olduğumuz bu çalışmalarla şehrimizi çok daha güzel hale getirmek, bilinirliğini arttırmak ve ülkemizde Isparta’nın neler yaptığını anlatabilmek bu projelerle mümkün olacaktır. Projede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin bu konuda verdiği destek de bizlerin önünü açıyor. Bu güzel çalışmaları kendilerinin verdiği destekler sayesinde yapıyoruz” görüşlerinde bulundu.