Bölgemizdeki kurum ve kuruluşların Avrupa Birliği projelerinden etkin şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla Ajansımız tarafından desteklenen “AB Programlarına Yönelik Uygulamalı Proje Hazırlama Atölyesi” eğitimi düzenlendi. Ajansımız öncülüğünde oluşturulan proje grubu ve farklı paydaşların katılımıyla gerçekleşen eğitimde katılımcılara AB projelerinin hazırlanması, yönetilmesi ve uygulanmasına yönelik kapsamlı bilgiler sunuldu.
İki aşamadan oluşan atölyenin ilk bölümü, Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) çerçevesinde bir proje fikrinin nasıl geliştirilmesi gerektiğine odaklanırken, ikinci aşama Akdeniz Sınır Ötesi İş Birliği Programı özelinde ihtisaslaşmayı amaçladı. Eğitim kapsamında, Yeşil Dönüşüm Çağrısı gibi güncel AB fonları çerçevesinde proje geliştirme çalışmaları yürütüldü ve katılımcıların somut proje fikirleri oluşturmalarına katkı sağlandı.
Ücretsiz olarak gerçekleştirilen eğitimle, bölgedeki proje kültürünün güçlendirilmesi, kamu ve özel sektör temsilcilerinin uluslararası fon kaynaklarından daha fazla yararlanabilmesi hedefleniyor.
Eğitime dair düşüncelerini paylaşan eğitmen İbrahim Coşkun (Endüstri Mühendisi); “TÜBİTAK MAM Teknopark’ta çeşitli projelerde çalışarak proje eğitmenliğine başladım. 2005-2007 yılları arasında AB proje yönetimi konusunda uzmanlaşmaya başladım. 2009 yılında ise bu alandaki çalışmalarımı daha da derinleştirdim.
Bu eğitim iki temel aşamadan oluştu:
Özellikle ikinci aşamada, katılımcılar gerçek proje fikirleri üzerinde çalıştı. Akdeniz Sınır Ötesi İş Birliği kapsamında mevcut olan Yeşil Dönüşüm Çağrısı çerçevesinde proje fikirlerinin nasıl yazılabileceği konusunda fikir alışverişi yapıldı. Eğitimin en önemli çıktısı, bu somut proje fikirlerinin geliştirilmesi oldu. Katılımcılar, en azından taslak düzeyinde proje yazımına başlamış oldu.” Sözlerini aktardı.
Atölye katılımcılarından Ayşen Eyüpoğlu (Mimar-Burdur Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü); “Bu eğitime, Burdur Valiliği tarafından oluşturulan proje grubu sayesinde katıldım. Bu grup, Burdur’daki farklı paydaşları bir araya getirerek proje geliştirme kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Daha önce BAKA tarafından desteklenen Salda Orman Evi Projesinde yer almıştım ve projeyi Özel İdare ile birlikte yürüttük.Eğitim sürecinde problem ağacı oluşturma ve bunu mantıksal çerçeve matrisine aktarma tekniklerini öğrendik. Interreg çağrıları hakkında önemli ipuçları edindik.Genel olarak tüm AB proje çağrılarının yapısını anlama fırsatı bulduk. BAKA’nın ücretsiz olarak düzenlediği bu atölyenin, bölgede proje kültürünün gelişmesine önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum.” Dedi.
Eğitim katılımcılara doğrulanabilir dijital rozet ve sertifikalarının iletilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile son buldu.