KAPAT
MENÜ KAPAT X
T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Çünür Mah. 102. Cadde Ekonomi Kampüsü
A2 Blok No:185-B 32200 ISPARTA
+90 (246) 224 3737
+90 (246) 224 3949
info@baka.gov.tr
batiakdenizkalkinmaajansi@hs01.kep.tr

Sürü Merada Çoban Karavanda Projesi Tamamlandı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonu ile hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yararlanıcısı olduğu 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan Sürü Merada Çoban Karavanda Projesi tamamlandı.

Isparta kırsalında hayvancılık yapan çobanların yaşam şartlarının iyileştirilmesini hedefleyen proje kapsamında 15 çiftçiye çoban karavanı temin edildi. Proje kapsamında Şarkikaraağaç ilçesi Beyceğiz köyünde düzenlenen karavan teslim töreni ve kırkım şenliğine; Isparta Valisi Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Av. Osman Zabun, Şarkikaraağaç Kaymakamı Emre Arslan, Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Ali Göçer, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, BAKA uzmanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Vali Baruş törende yaptığı konuşmada “TÜİK 2023 yılı verilerine göre ilimizde 260 bin koyun ve 170 bin keçi varlığıyla toplamda 430 bin küçükbaş varlığı mevcuttur. Anadolu kültür mirasımıza sahip çıkmak, yörük kültürünün devamı sağlamak, gıda arz talep dengesini korumak ve en önemlisi de sürdürülebilir hayvancılığın temini için çobanlarımızın refah seviyesinin arttırmak adına Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve BAKA tarafından çeşitli projeler hazırlanmıştır. Bunlardan biri de bugün burada toplanmamıza vesile olan "Sürü Merada Çoban Karavanda" projesidir. Proje kapsamında küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Sütçüler ilçemizden 100 baş ve üzeri küçükbaş varlığına sahip 15 hayvan  yetiştiricimize çoban karavanı dağıtımı yapılacaktır. Özellikle yılın belli dönemlerinde mera ve yaylaya çıkan yetiştiricilerimiz için projemiz önem arz etmektedir. Proje ile çoban aileleri evlerindeki konforu mera ve yaylalarda da sağlayabilecektir. Yayla hayvancılığında yaşam standartlarının iyileştirilmesi ile yaylada küçükbaş hayvan yetiştiriciliği daha rahat ve sevilerek yapılan bir iş haline gelecektir. Konaklama sıkıntısı nedeni ile kullanılamayan yaylım alanlarının üretimde kullanımı artacaktır. Kırsal alanda dezavantajlı konumda olan küçükbaş yetiştiricilerimizin üretimlerinde artış ve yaylım alanlarından faydalanma oranlarının artması ile ekonomik şartlarının iyileşeceği ve böylece kırsal alanlardaki nüfus azalması ve göçün azaltılması yönelik sorunlarına katkı sağlanacaktır. Sürü sahiplerine, sürü yöneticisi kardeşlerimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile devam eden kırkım şenliği en güzel kuzu yarışması ve koyun kırkım yarışması ile devam etti. Yarışmaların ardından dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Ardından Belceğiz merasının açılışı yapılarak koyun ve kuzular meraya salındı.

Proje ile çobanların yaşam şartlarında karşılaştığı zorluklar nedeni ile azalan bir seyir izleyen yayla hayvancılığının artırılması ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.