Doğal güzellikleri ve geniş kıyı şeridiyle dikkat çeken Kaş-Kalkan bölgesi, Türkiye'nin ve Batı Antalya'nın gözde turistik destinasyonlarından biri haline geldi. Su altı dalış turizmiyle öne çıkan Kaş-Kalkan Bölgesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının çeşitli dillerde hazırladığı dalış haritası ve rapor ile daha bilinir hale gelecek.
Kaş İlçesi, Türkiye'de Dalış Tutkunlarının İlgi Odağı
Kaş-Kalkan bölgesi, Türkiye'nin turizm haritasında adeta parlıyor. Doğal güzellikleri ve geniş kıyı şeridiyle öne çıkan bölge, su altı dalış turizmiyle de dikkat çekiyor. Akdeniz'in Kızıldeniz'i olarak anılan Kaş İlçesi, Türkiye genelinde birinci, Akdeniz genelinde ise ikinci önemli dalış noktası konumunda bulunuyor.
Son on yılda Kaş İlçesi, turizm faaliyetleri açısından büyük bir çekim merkezi haline gelmiş durumda. Mavi bayraklı plajları, korunaklı koyları, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle sadece güneş ve kum tatili değil, aynı zamanda su altı dalış turizmi için de ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Bölgedeki tüneller, mağaralar, yapay resifler, tarihi kalıntılar ve zengin su altı yaşamıyla Kaş- Kalkan, su altı dalış turizminde adeta bir vaha niteliği taşıyor.
Dalış Turizminde Potansiyel Yüksek, Ancak Yıl Boyunca Yeterince Kullanılamıyor
Dalış faaliyetlerindeki gelişmelerle birlikte, Kaş- Kalkan bölgesinde su altı dalış turizminin potansiyelini artırmak amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiş. Bu çabaların meyveleri, 2023 verilerine göre temmuz, ağustos ve eylül aylarında Kaş- Kalkan bölgesinde yaklaşık 140.000 kişinin dalış yapma amacıyla ziyaret ettiğini gösteriyor. Ancak, su altı dalış turizminin genellikle yaz aylarında yoğunlaşması, bölgenin potansiyelinin tam anlamıyla kullanılamadığını gösteriyor.
Dünya genelinde su altı dalış turizmi, birçok ülkenin ticari büyümesinde önemli bir rol oynamakta ve ekonomik katkı sağlamaktadır. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın çalışmaları ile hayata geçirilen Batı Antalya (Kaş-Kalkan Bölgesi) Sualtı Dalış Noktaları Haritası ve Batı Antalya Bölgesi Su Altı Dalış Noktalarının İnfografik Haritalandırılması Çalışma Sonuç Raporu ile bölgenin dalış turizmi özelindeki ekonomik faaliyetlerinin yıl geneline yayılması hedefleniyor.
Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışma, Kaş- Kalkan bölgesinde su altı dalış turizminin mevcut durumunu anlamak ve gelecekteki stratejilere rehberlik etmek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Dalış turizmine dâhil olan paydaşlarla yapılan görüşmeler ve analizler sonucunda ortaya çıkan öneriler, bölgenin su altı dalış turizmini sürdürülebilir bir ekoturizm faaliyetine dönüştürmeyi hedefliyor.
Haritalandırma çalışmasında Batı Antalya'nın güzellikleriyle ünlü Kaş-Kalkan bölgesinde keşfedilmeyi bekleyen birbirinden özel dalış noktaları yer alıyor;
Fener Burnu, Uçak Batığı, Sualtı Heykel Müzesi, Camel Reef, Kovanlı Ada, Kanyon Dimitri Batığı, Oasis Banko, Flying Fish, Besmi Adası, Pina Banko, Heybeli Ada, Büyük Mağara, Tünel, 13 Banko, Sarıot Adası, Hidayet Koyu - Su Altı Arkeo Park, Güvercin Ada - Tank Batığı, Neptün Reef, Sahil Güvenlik Batığı, Çapa Banko, Gürmenli Ada Duvar, Gürmenli Kayalıkları ve Gürmenli Ada Kapadokya, Kaş bölgesinde keşfedilmeyi bekleyen dalış noktaları arasında yer almaktadır.
Kalkan bölgesinde ise dalış severleri bekleyen tescillenmiş noktalar arasında Fırnaz Koyu, Dolphine Reef, Frank Duvarı, York Düşesi - Sakarya Batığı, Heybeli Ada, Kaptanoğlu ve Öksüz Ada öne çıkmaktadır. Her biri benzersiz özelliklere sahip olan bu dalış noktaları, bölgeyi ziyaret eden su altı macera tutkunları için unutulmaz deneyimler sunmaktadır.
Rapora, haritaya ve tanıtım rehberine https://baka.gov.tr/tr61-bolgesi-su-alti-dalis-turizmi adresinden erişebilirsiniz.