KAPAT
MENÜ KAPAT X
T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Çünür Mah. 102. Cadde Ekonomi Kampüsü
A2 Blok No:185-B 32200 ISPARTA
+90 (246) 224 3737
+90 (246) 224 3949
info@baka.gov.tr
batiakdenizkalkinmaajansi@hs01.kep.tr

Yatırım Olanakları

MERMER

Son yıllarda mermer ve doğaltaş sektöründe büyük bir atılım gösteren Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahiptir. Burdur Bej Mermeri ile dünya çapında marka olan Burdur’da yaklaşık yıllık 3 milyon 200 bin ton mermer üretimi yapılmaktadır.

Çin başta olmak üzere ABD, Kanada, Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu ülkeleri ile Kore’ye kadar birçok ülkeye mermer ihracatı yapılan Burdur’un, ihracat kalemlerini büyük ölçekte mermer sektörü oluşturmaktadır.

İlimizde 221 mermer işletmesinin, 114’ü fabrika ve atölye olarak faaliyetlerine devam ederken, 107’si mermer ocağı işletmesidir. 221 işletmede yaklaşık 6.000 kişi istihdam edilmektedir. İlin istihdamı açısından bu rakam oldukça önemlidir (T.C. Burdur Valiliği Burdur İl Brifingi, 2023).

Burdur Beji Mermer

Burdur’da çıkarılan ve dünya çapında ün yapan “Burdur Beji” olarak bilinen mermer türü; güneş ışınlarını yansıtmadığı için bakıldığında gözü yormaması, sert oluşu, su emiliminin düşük olması, basit asitlerden etkilenmemesi, çok iyi cila alması gibi özelliklerinden dolayı dünya pazarlarında meşhur ve aranan bir mermer çeşididir. Burdur Beji, dünya mermer piyasasında marka konumundadır.

Burdur Beji mermer, jeolojik zaman içerisinde üst jura (M.Ö. 201 ile M.Ö. 145) sonu ila orta triyas (M.Ö. 252 ile 201) dönemlerinde çökelen kireç taşlarının, blok verimi yüksek olan bölgelerinde mermer olarak oluşum göstermiştir.

SÜT

Burdur’un hayvancılık ve hayvancılığa dayalı gıda sektörleri incelendiğinde süt ve süt ürünleri imalatı yerel ve bölgesel ekonomi açısından büyük önem arz etmektedir. Burdur İli büyükbaş hayvan varlığının % 99,3’ü kültür ve kültür melezi ırkından oluşmaktır. Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2022 Yılı İl Brifingi verilerine göre ilin 2022 yılı toplam büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı 549.094 adettir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı rakamları değerlendirildiğinde Kemer, Altınyayla ve Yeşilova ilçelerinin hayvancılığın en yoğun yapıldığı ilçelerdir.

Burdur İli bölgede hayvancılık ve süt üretiminde lider konumda olsa da süt ve süt ürünleri üretimi ve ticaretinde Antalya bölgenin lokomotif ilidir. Burdur’da faaliyet gösteren süt ürünleri

üreticileri de bölgenin ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yapmaktadır. Burdur, TÜİK verilerine göre yıllık ortalama toplanan süt miktarı 300 bin tonun üzerinde olan yirmi ilden biridir. Burdur İlinde toplam 13 süt işleme tesisinin %65 kapasite kullanım oranıyla yılda yaklaşık 33.000 ton süt işlemektedir. Bu değer Burdur ilinin yıllık süt üretiminin yaklaşık %9,4’ü kadardır. Bu da Burdur’da üretilen sütün çok büyük bir bölümünün işlenmek üzere şehir dışına çıktığını göstermektedir. Süt işleyen firmalar da ağırlıklı olarak peynir, yoğurt, kaymak ve tereyağı gibi geleneksel süt ürünleri işlemektedir.

Burdur İli Türkiye’de en fazla süt toplama merkezi olan illerin başında gelmektedir. İl genelinde ise 507 adet süt toplama merkezi bulunmaktadır. Burdur, il sınırları içerisinde faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinin çok sayıda olmasından dolayı yatırım için gerekli süt tedariki noktasında oldukça avantajlı bir ildir.